450

Τελευταίας ζέστης ιδρώτας, φορώντας τα ίδια ρούχα με χτες. Δεν μύριζαν, δεν λερώθηκαν. Μου πάνε κιόλας. Τα ξανάβαλα. Οδός Δημητρίου Μαργαρίτη. Στέκομαι μπροστά από το σινεμά, κλειστό ακόμα, σε επιμήκυνση των διακοπών, και κάπου πίσω από την δημοτική βιβλιοθήκη. Κλειστή κι αυτή. Σκέφτηκα να κάτσω μερικά λεπτά, ίσα να στεγνωθώ.

Ξαποσταίνω. Παρατηρώ.

Από μπροστά μου περνάει μηχανάκι. Καβάλα πατέρας με κόρη. Όλα αδιάφορα, εκτός από το περουκίνι του πατέρα στο χρώμα του σκατού, που δεν είχε τοποθετηθεί σωστά. Ή έτσι πρέπει να φοριούνται αυτά; Δεν έχω καταλάβει.

Μα ποιος έρχεται στην βιβλιοθήκη Σάββατο απόγευμα; Ποιος θυμάται ότι ξημέρωσε Σάββατο και στην πορεία της μέρας το ξέχασε; Δεν πειράζει. Είναι ωραία και στο πεζούλι. Διάφανα και τα τζάμια της δημοτικής. Ωραιότατη οπτική επαφή με τα βιβλία.

Ανάμεσα στα πολλά, ακούω μάνα να λέει στον πιτσιρίκο της: «Όχι Κωστάκη, δεν θα το κλέψουμε, δεν είναι σωστό να κλέβουμε», ως απάντηση σε πρόταση του μικρού για πλιάτσικο σε μαγαζί με παιχνίδια. Του φόρεσε δε, μια τσάντα σχολική, πελώρια, διπλάσια από το μέγεθός του και τετράγωνη. Μάλλον για να την έχει και του χρόνου. Ο μικρός δεν την φέρνει βόλτα, πήρε κλίση. Ίδρωσε. Τον ίδρωσαν οι επαναστατικές σκέψεις. Παραπατάει από το βάρος.

Πόσο να έχουν εδώ γύρω τα νοίκια; 450 βγάζω. Στο περίπου. Με παίρνει; Θα μοιραζόσουν μαζί μου κάτι; Ένα σπίτι, ένα πεζούλι, ένα σκαμπό;

Η παντόφλα της διερχόμενης κυρίας κάνει θόρυβο. Όλα κι όλα. Δεν θα την ήθελα για γειτόνισσα με αυτό το παντοφλικό. Κάποιοι ήχοι με σακατεύουν. Τσόκαρο, ξυπνητήρι και «παρακαλείσθε να δέχεστε έλεγχο μόνο από τον οδηγό, εφόσον σας ζητηθεί ή τους ελεγκτές, που φέρουν την ειδική ταυτότητα ελέγχου». Στις 18:00 ξεκινάει η πορεία για την ΔΕΘ. Γέμισαν οι κάθετες της Τσιμισκή ανθρώπους – τρανσφόρμερς. Ο κλοιός των μεταλλαγμένων. Δεν απάντησες, όμως.  Πάλι αποφεύγεις. Μου φτάνουν τα 450 για να πιάσω σπίτι; Ο τοίχος εδώ κάτω γράφει «με το κλουβί στο χέρι». Τι να εννοεί; Απορώ για το πουλί.

5/9/2015

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s